tirsdag 21. oktober 2014

Fiskums første svartstrupe - pluss sjeldenheter som gråstrupedykker og kvartbekkasin under tårndagen 19. oktoberFoto: Morten Jagdum

Årets siste tårndag, arrangert i anledning lokalforeningens 40 års jubileum som ble feiret på Fossesholm fredag kveld. Og festen fortsatte på tårnet! Det ble en knallbra dag med mange sjeldne arter. Tåka lå tett i starten og lettet ikke før i 11-tida. Først da oppdaget vi at det var mye fugl ute på vannet. Etter hvert klarnet det opp og sola varmet godt i 14-tida. Det var høyt vann på myra som nå gikk 10-15 cm over kloppa på det dypeste. Kloppa var nå sikret bedre med nedslåtte stolper for å hindre sideveis forflytning ved høy vannstand. Fugledagen begynte med en varsler som satt ved utløpet av Dørja og sang fine og varierte triller, og en dvergdykker ute i Måsnesmyra. Turleder Bjørn Tore slo slå til ved først å oppdage en gråstrupedykker utenfor Måsnesmyra (ny årsart i Buskerud), så ei skjeand rett utenfor tårnet. 

Fiskumvannets første registrerte svartstrupe (Foto: Melvin Åsum)
Bjørn Tore måtte forlate tårnet i 14-tida for å rekke en konsert i Vestfossen. På vei tilbake til bilen oppdaget han en fin svartstrupe hann ved kvisthaugene ute på den nye beitemarka ved Hegstad - førsteobservasjon for Fiskumvannet! Det ble et moralsk dilemma om han skulle prioritere svartstrupa eller konserten. Han tok det riktige valget, og ikke nok med det - etter å ha studert svartstrupa en halvtimes tid, valgte han å gå tilbake til tårnet for å varsle de tre siste som var igjen der (Steinar S, Melvin Å og Morten J). Og tusen takk for det! Etter å ha speidet etter fuglen en halvtimes tid, og vi var i ferd med å miste håpet, dukket den opp igjen i takrørskanten utenfor den nye beitemarka. Og det var ikke slutt med det! På vei utover den blaute beitemarka for å komme på bedre fotohold, holdt Steinar på å tråkke på en kvartbekkasin! Med andre ord en knalldag på tårnet, og et verdig punktum for jubileumsarrangementet. 

Av andre nevneverdige observasjoner kan nevnes 23 svartender, 7 bergender, en storlom og 200 grågjess og en kortnebbgås som ankom nordfra kl. 13:50. Mye rødvingetrost på trekk. 8 personer var innom tårnet i løpet av dagen, som ble lengre og mer innholdsrik enn forventet. 48 arter var også bra midt i oktober.

Tekst: Steinar Stueflottens dagbok fra artsobservasjoner.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar