torsdag 9. mai 2024

BLÅSTRUPE, DVERGSPETT OG MATENDE FOSSEKALL VED MILETJERN PÅ FRIGJØRINGSDAGEN

Fossekallens levering av mat til reiret studeres fra god avstand

Under kyndig ledelse av Arne Nævra ble det mange fine opplevelser for 13 deltakere under en makelig rusletur 8. mai. På selve tjernet har det stilnet etter vårens hektiske trekkbesøk, og sangsvanene har beseiret knoppsvanene i striden om årets hekkeplass. Over vannet svermet låvesvaler og sandsvaler på insektjakt, akkompagnert av intens sang av sangere og andre småfugler fra skogen bak utsiktsplassen. På stien langs Hagatjernsbekken dukket kveldens mest uventede kandidat opp; ei diskret og taus blåstrupe blant røtter og stokker i vannkanten. Rett etter fikk en stålorm av solid størrelse hjelp til å komme unna sykkelhjul og joggere. 

Foto: Arne Nævra

Et nytt høydepunkt ble fossekallen, som gikk i rute med to faste sitteplasser før den smatt inn til reiret bak fossefallet. Seinere klarte en skarpøyd deltaker å finne dvergspetten som trommet høyt oppe i trærne ovenfor bekken. I alt ble 30 arter notert. 

Takk til den godt forberedte turleder Arne Nævra, som kjente området godt fra den gang det var søppel fra hele Eiker ned til vannkanten. Han laget også en film fra tjernet på 1980-tallet.  Da var det hettemåkekoloni her, og flere hekkende sothøner og toppender. Nå er det ikke lenger søppel å se. Alt er fylt over av store jordmasser, og det er opparbeidet en fin gangsti fra Eplehagen barnehage til vestsida av tjernet og videre oppover langs Hagatjernsbekken som munner ut i tjernet.


En stålorm stjal oppmerksomheten fra fuglene

Foreberedelse til overlevering i fossen (foto: Arne Nævra)

Seierherrene fra Miletjern (foto: Arne Nævra)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar