søndag 29. april 2018

Tur til nordre Tyrifjorden i strålende vær

Det var tildels tykk tåke langs Tyrifjorden fra Vikersund mot Nordfjorden, men plutselig klarvær langs de lange strendene og bukta utenfor Karlsrudstangen naturreservat. Her på Røsholmstranda ble det under turens første stopp observert flere storlommer, toppdykkere, stjertender og brunnakker. En bever på vei rett mot stranda la om kursen da den oppdaget 18 fuglekikkere struttende av svære fotoapparater og lange linser.

Kjølig start for Eirik Kristoffersen og de 17 andre på Røsholmstranda
Underveis tilbake til hovedveien svevde gråhegrer inn over jordene fra sin koloni i en granplanting, og dagens første fiskeørn dukket opp. Den neste satt i ei bjørk ved Juveren, hvor de heldigste også fikk se dvergspetter i parring. 


Utsikt over Onsakervika 
Fra veien overfor Onsakervika ble en flokk på 16 storspover  sett over vannet, og fra ei steinbrygge nedenfor Tyrifjord Videregående skole en smålom. Her hørtes også møllerens sang.

Steinbrygga nedenfor internatskolen på Røyse

Også spissnutefrosk har stor interesse
Under den særdeles trivelige og solrike spisepausen i Svensrudvika var det spissnutefroskene som stod for sangen. Etter bensinstasjonen i Vik var Høyenhall-stranda i Nedre Steinsåsen nest siste stopp, før avslutningen ved Mo gård på Steinsletta. Med en tårnfalk sittende i en stolpe, uklar i varmedisen.

Høyenhall-stranda
Jon Ludvig Hals ledet turen myndig, humoristisk og pedagogisk. Han var godt forberedt. Det hele minnet så sterkt om Viggo Rees sagnomsuste turer, at det nesten kan regnes som denne rekkas tur nummer 22. Med samme rute og gode stemning. Jon Ludvig annonserte tydelig de observerte arter, med god støtte fra de kunnskapsrike og lokalkjente fuglekarene Kendt Myrmo og Eirik Kristoffersen.
Ingen "bomber" ble notert denne dagen, men mange fikk årets første møte med diverse arter. Og dessuten første møte med andre fugleinteresserte. En verdifull bonus etter den fine turen er kjennskapet til nye lokaliteter, som kan besøkes på egenhånd. En stor takk til turleder Jon Ludvig. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar